Henk Wijngaard

Henk Wijngaard werd geboren als zoon van een uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat. Al jong was hij met de muziek bezig, en op zijn 14e verjaardag kreeg hij van zijn moeder een gitaar. En zo kwam hij in diverse bandjes terecht om wat extra geld bij te verdienen. De bijrijder van zijn vrachtwagen vroeg op een dag waarom hij geen Nederlandstalig liedje wilde gaan schrijven voor vrachtwagenchauffeurs.

Via verschillende talentenjachten kwam Henk Wijngaard bij platenmaatschappij Telstar terecht, die het nummer "M'n cabine" uitbracht.

 

Hij stelde de platenbaas voor om een hele LP vol met chauffeursliedjes te zingen. Maar de platenbaas Johnny Hoes had zijn bedenkingen en verwachtte weinig van Henk Wijngaards vrachtwagenliedjes. Henk Wijngaard was echter zeer vasthoudend en stelde: "Als van de ongeveer 80.000 vrachtwagenchauffeurs nu eens de helft de plaat leuk vindt en de helft daarvan ook nog eens de LP koopt, dan heeft u er 20.000 van verkocht!" Nadat Johnny Hoes de nummers had gehoord was hij overtuigd en gaf hij toch toestemming.

 

Het eerste beste liedje "Met de vlam in de pijp" werd prompt nummer 1 en talloze hit successen volgden. Bijvoorbeeld "Ik heb mijn wagen volgeladen", "Nachtrijders", "Kilometervreters", "Asfaltrocker", "Containersong", "Ik heb een truck als mijn woning" en "Als chauffeur ben ik geboren". Zijn album "Zingende Wielen” stond een half jaar in de LP top 100. Al met al stond hij vanaf 1977 tot 1990 20 keer in de top 40, en 20 keer nummer 1 in de Nederlandstalige top 10. Dit leverde hem 4 Gouden Albums, plus 3 Gouden Cassettes op.

Na deze enorme hits, had het daarmee verbonden leven zijn tol geëist. De inspiratie was opeens bij de immens populaire volkszanger verdwenen. Het werd even tijd om afstand van alles te nemen. Henk koos voor zichzelf en zijn gezin en pakte zijn oude beroep van trucker weer op. Na twee jaar ging het toch weer kriebelen. Henk Wijngaard miste zijn fans. En omgekeerd. En zo was het in 1988 opnieuw raak en de gigantische comeback was een feit met een dijk van 'n hit "Een sneeuwwitte bruidsjurk". Op slag ging alles weer crescendo. Hit na hit werd gescoord zoals "Hé Suzie (de bui is over)", "Kijk uit, hier ben ik", "Beun de Beunhaas", "Zo, zoals je bent" en "Ik moet nog jaren mee:"

In 1996 werd Henk Wijngaard door het toonaangevende blad Misset Horeca uitgeroepen tot de grootste vakman op zijn gebied: Nederlandstalige feestmuziek! Vanwege het aftreden van Paus Benedictus heeft Henk een nieuwe versie van het nummer 'Met de vlam in de pijp opgenomen. Het nummer met de titel “Komt er rook uit de pijp”, is een satire op de wijze van het welbekende deuntje “Met de vlam in de pijp”. De tekst is geschreven door Bert Nonkes, Piet-Cees van der Wel en Henk Wijngaard waarbij het lied is opgenomen in de studio van Piet-Cees van der Wel.

In augustus 2014 scoort Henk Wijngaard opnieuw. Zijn nieuwe album 'Altijd Onderweg' is binnengekomen op plaats vier in de Album Top 100. Hij staat in de hitlijst tussen internationale artiesten als Coldplay en Stromae en de Nederlandse Commet Linnets met Ilse de Lange.  De vorige keer dat de zanger in de hitlijst stond met een album was in 1981 met het album 'Volle bak'. Dat album stond toen 28 weken in de Top 100. Van het album 'Altijd Onderweg’ is het nummer 'Ga, Gaaah' als single uitgebracht.

In 2016 zat Henk 40 jaar in het vak en werd er een jubileum-album uitgebracht. De opnames vonden plaats in de Telstar studio's en daarmee keerde Henk na 38 jaar, na het uitkomen van "Met de vlam in de pijp" en vele andere hits van Johnny Hoes, terug naar waar het allemaal begon. 2016 werd een jaar vol hoogtepunten voor Henk Wijngaard! Het was het jaar van 40, 50, 70! Drie mooie mijlpalen in een jaar: 50 jaar getrouwd met zijn vrouw Trijn, zijn 70e verjaardag, en 40 jaar artiest.

 

Op deze CDbox staan nieuwe nummers, welke geschreven zijn door Dick van Altena, het complete hitoverzicht en een aantal bonustracks. Samen met Hans Vrolijks is Dick van Altena verantwoordelijk voor de productie. De supervisie van deze schitterende albums ligt in de handen van Adri-Jan Hoes (Telstar Studio Weert).

 

Op 1 november 2019 kwam het album ‘Tranen op het stuur’ uit. Telstar Music uit Weert heeft Henk Wijngaard voor de opnamen van dit album ruimbaan gegeven en dat heeft er mede toe bijgedragen dat dit zijn meest persoonlijke album tot nu toe is geworden. Adri-Jan Hoes en zijn rechterhand HANS VROLIJKS hebben zijn emoties op een fantastische manier weten vast te leggen. 

 

Henk Wijngaard is tot op de dag van vandaag een zeer gewaardeerde artiest en is hij mede door zijn innemende karakter populair bij een breed publiek, waarbij jong en oud voor de honderd procent  steeds weer genieten van zijn optreden. Henk vindt het nog steeds een kick om op een zaterdagavond voor enkele honderden jongeren te mogen optreden, die ieder liedje woord voor woord meezingen. Dat verbaast hem iedere keer weer. De meeste jongeren moesten nog geboren worden, toen hij met mijn liedjes de hitlijsten haalde. Dat maakt hem blij en alleen al om die reden heeft hij besloten om het over stoppen voorlopig maar niet te hebben.’  

 

Henk Wijngaard boek je exclusief bij Startup Events

 

Henk Wijngaard exclusief boeken voor uw evenement of feest? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en beschikbaarheid voor het exclusief boeken van Henk Wijngaard bij Startup Events.

 

www.henkwijngaard.com

www.facebook.com/HenkWijngaard.official/

 

 

Henk Wijngaard - Vlam in de pijp 2020 - Ode Aan De Truckers

 

 

 

Henk Wijngaard - Ik Wil Jou

 

 

Henk Wijngaard - Hoe Die Zomer Was (Officiële videoclip) 

 

 

 

Henk Wijngaard - Kerst 2020