Ilse DeLange

 

Ilse DeLange staat al jaren aan top en blijft zich maar ontwikkelen als artiest. Voor haar setlist kan ze inmiddels putten uit een enorme rij hits, van klassiekers tot het meer uptempo. Ilse DeLange begon haar loopbaan op achtjarige leeftijd als playbackartieste, waarmee ze diverse wedstrijden op haar naam schreef,  Na te zijn overgeschakeld op live repertoire, trok ze via regionale en landelijke talentenjachten de aandacht van Hilversum, hetgeen haar enkele televisieoptredens opleverde. In 1994 trad DeLange op voor de Nederlandse Country Music Awards. Ondanks positieve reacties gebeurde er vooralsnog weinig; ze kwam wel in contact met vertegenwoordigers van het roemrijke platenlabel Warner Music, maar het duurde nog enkele jaren van onderhandelen voordat zij haar contracteerden.

 

In 1998, inmiddels deel uitmakend van de groep Cash On Delivery, vertrok ze naar Nashville (Verenigde Staten) om, onder leiding van topproducer Barry Beckett, het album World of Hurt op te nemen. Doordat ze in de country hoofdstad van de wereld een country cd mocht opnemen, raakte ze bekend in Nederland. Haar debuutsingle I'm not so tough bracht ze voor het eerst op tv ten gehore bij de show van Paul de Leeuw. Het album werd een groot succes in Nederland en uiteindelijk werden van haar debuutalbum internationaal 450.000 stuks verkocht.

 

In Nederland ontving DeLange in 1999 een TMF Award en een Edison. In 1999 schoof de country wat naar de achtergrond ging DeLange wat meer de pop/rock kant op. Na verschijnen van het album 'Incredible' werd Ilse DeLange overladen met eerbewijzen. 3FM Awards voor beste zangeres, het beste album en de beste single, TMF Award als beste live-act en een Rembrandt Award voor de song 'Miracle' als soundtrack van de film Bride Flight. "Het was de overtreffende trap van succes", vat Ilse bondig samen. "Vergeleken met eerder was het allemaal weer een stap verder. Ik ben nu echt hits gaan scoren. Met 'The Great Escape' begon het al een beetje, want voor die tijd was ik eigenlijk voornamelijk een albumartieste. Maar met 'Incredible' had ik ineens drie liedjes in de top tien. En dat merk je bij de optredens. Ineens is er herkenning, de mensen zingen allemaal mee."Ze kreeg die response bij het publiek in veelvoud tijdens het Ahoy-concert van 21 maart 2009, waarvan later dat jaar een dvd uitkwam.


Alle positieve ervaringen hebben doorgewerkt op het nieuwe album 'Next To Me', dat Ilse voor het eerst in lange tijd weer in Nashville heeft opgenomen. Ze werkte wel met dezelfde producer (Lyle Workman) en dezelfde musici als op 'Incredible', aangevuld met onder andere de roemruchte pedalsteel gitarist Paul Franklin. Vergeleken met de overweldigende blijheid van 'Incredible' gaan de liedjes ditmaal meer de diepte in. En niet geheel onbelangrijk, het album als geheel is meer country. Je zou kunnen zeggen dat Ilse 'back to the roots' is gegaan.

 

In 2011 besluit Ilse opnieuw naar Amerika af te reizen, om haar droom, doorbreken in Amerika, te verwezenlijken. Ze schrijft onder andere het nummer ‘DoLuv2LuvU’. De single wordt verkozen tot het themalied van 3FM Serious Request 2011. Wegens het overlijden van haar vader wordt het geplande album geannuleerd. Ilse besluit vervolgens terug te gaan naar haar eigen sound, dat dichter bij haar gevoel ligt. Het album ‘Eye of the hurricane’ is hiervan het resultaat en komt uit in september 2012, waar de top 10 hit ‘Hurricane’ op staat. De albumlancering wordt grootst gevierd met een concert in de Arnhemse GelreDome.

 

Sinds 2013 is Ilse DeLange te zien in het vierde seizoen van de succesvolle talentenjacht ‘The Voice of Holland’. Hier werd ze als coach tweede met haar talent Mitchell Brunings. In september van dat jaar komt haar single ‘Blue Bittersweet’ uit, die de elfde positie behaald in de Mega Top 50.

Eind 2013 wordt bekend dat Ilse DeLange en Waylon Nederland zullen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen. Het muzikale duo heet:’The Common Linnets’. Het tweetal heeft allebei roots in het oosten van Nederland waar de Tukkers ook wel ‘Heikneuters’ worden genoemd. Dit is een afgeleide van een Kneu, een zangvogel die broedt in de Twentse heide, in het Engels vertaalt: common linnet. Samen besluiten Ilse en Waylon te vertrekken naar Nashville in Noord-Amerika om te gaan schrijven aan een repertoire bestaande uit voornamelijk country/bluegrass muziek. Na het Eurovisie Songfestival gaan ‘The Common Linnets’ gewoon door en niet zonder succes want The Common Linnets winnen de Edison Pop 2015 Award. De band won de prijs voor beste pop voor hun gelijknamige album The Common Linnets. 

Of het nu is een kleine bezetting is of met de hele band, Ilse DeLange live meemaken maakt diepe indruk op iedereen.

 

 

Bekijk videoclip Ilse DeLange - Hurricane

 

 

Bekijk videoclip Ilse DeLange - Miracle