Jannes

 

Jannes, geboren op 26 juni 1973 in het Drentse Emmen, behoort al jaren tot één van de grootste volkszangers van Nederland. Met zijn gevarieerde Nederlandstalige repertoire spreekt hij enorm veel fans aan en is hij een veel geboekte artiest in het land.

  

Wie naar het stevige oeuvre van Jannes kijkt, kan maar moeilijk voorstellen dat Jannes 'pas' een jaar of tien professioneel in het vak zit. Jannes  kwam al vroeg in aanraking met de muziekwereld. Al luisterend naar zijn opa op de accordeon, groeide hij op met de muziek. Na zelf verschillende muziekinstrumenten te hebben uitgeprobeerd kwam hij, na tips van vrienden op een feestje, op het idee te gaan zingen. Met de steun van z'n ouders en z'n familie is hij begonnen met zijn zangcarriëre. Allereerst werd er in eigen beheer een CD-single opgenomen bij studio Douwe Buiter in Klazienaveen. De single werd een redelijk succes, en daarom werd er verder gezocht naar een studio en componist voor het maken van een cd-Album. In Martin Sterken (M.A.P en de Stemmingmakers) uit Nieuw-Weerdinge werd de persoon gevonden voor het maken van het debuutalbum, ook dit album (Bella Bianca) werd in eigen beheer opgenomen. Na een leuk succes met de verkoop van dit album, werd besloten om een tweede album te gaan maken, maar dan bij platenmaatschappij 'CD-Hal Ruinen'.

 

Als je iets doet, dan moet je het goed doen en daarom werd voor het tweede album het koorwerk ingezet van Wiesje Westerlaken en Jolanda van de Wetering (het vaste koor van Frans Bauer) en de accordeonist van de Havenzangers (Rolus Karssen). De CD 'van Casablanca naar Napoli' werd ook weer volledig opgenomen bij Martin Sterken en is ook door hem voorzien van muziek en teksten.Deze cd zorgde voor de landelijke doorbraak, waarna stipt iedere zomer een compleet nieuwe cd volgde. De hele verzameling albums is nu door CNR Entertainment samen gebald tot 'De Jannes Collectie', waar binnen ieder album is voorzien van nieuw artwork en elke cd is voorzien van bonusmateriaal in de vorm van extra tracks en/of videoclips. "Zo'n verzameling roept bij mij veel mooie herinneringen op", zo stelt Jannes. "En het stelt mijn fans die nog niet alle cd's hadden in staat deze voor een zacht prijsje alsnog te kopen. Dat de reeks niet te duur werd, vond ik heel belangrijk. Want ik doe alles voor mijn fans en wil ze niet op kosten jagen."

 

Terugkijkend op zijn carrière tot nu toe, vindt Jannes dat contact met zijn achterban het meest belangrijk. "Voor hen doe ik het. Ik ben een gewone jongen, die toevallig zingt. Een ander is bakker. Of werkt op kantoor. Ik wil voor iedereen benaderbaar blijven en laat ook bij al mijn albums het nieuwe werk vooraf vast horen aan een aantal fans om te horen wat hun mening is." Belangrijk in de ontwikkeling van het repertoire zijn al jaren Emile Hartkamp en Norus Padidar. "Zij weten heel goed wat bij me past en zorgen er tegelijkertijd voor dat ik me als artiest kan ontwikkelen. Dat hoor je goed terug als je mijn albums van de afgelopen jaren op een rijtje legt. Het blijft onmiskenbaar Jannes, maar steeds met een fris geluid. Ik vergeet nooit dat het hun liedjes zijn die ik mag brengen. Dat zij degenen zijn die er voor zorgen dat luisteraars even weg kunnen dromen, even kunnen genieten, maar ook steun kunnen putten uit de muziek. Als je realiseert wat het werk van die twee - niet alleen voor mij, maar voor alle andere artiesten met wie ze hebben gewerkt - heeft betekend voor de mensen, kan ik niet anders zeggen dan dat ik vind dat ze een lintje verdienen."

 

Jannes boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. 

 

 

Bekijk videoclip Jannes - Met Jou