Within Temptation

 

Within Temptation heeft erg veel bereikt de afgelopen jaren. Van kleinschalige successen in het begin tot de verkoop van wereldwijd meer dan 2 miljoen CD's en DVD's. Dit maakt de band niet alleen Nederlands best verkopende band in het buitenland, maar ook internationaal één van de snelst groeiende nieuwe rock acts.

 

In april 1996 werd de band opgericht door gitarist Robert Westerholt en zangeres Sharon den Adel, waarna in april het debuutalbum 'Enter' werd uitbracht via het indie label DSFA. Optredens in Europa volgden, waarbij ze een fenomenale live reputatie opbouwden. Meest opzienbarend waren de concerten op het Dynamo festival (in 1997 en in 1998 op het hoofdpodium).

Ondanks de groeiende carrière van de band studeerden alle bandleden nog steeds. Daarom werd besloten om in 1999 een pauze te nemen, zodat studies afgerond konden worden.

 

2000 zou een vruchtbaar jaar worden voor de band. Er werd opgetreden op alle grote Europese festivals en in december kwam het tweede album 'Mother Earth' uit. Dit album werd goed ontvangen - muziekblad 'Aloha' tipte Within Temptation als "klaar voor de grote doorbraak" - Mother Earth stond meer dan drie maanden in de Nederlandse album charts.

 

De band begon 2001 met een grote Nederlandse clubtour en speelde daarnaast op Pinkpop en voor de derde keer op het Dynamo festival. Van het Mother Earth album werden "Our Farewell" en "Ice Queen" uitgebracht, waarvan laatstgenoemde een doorbraak bij het grote publiek bezorgde. De single belandde op nummer 2 in de Mega Top 100 en het album kwam opnieuw binnen op nummer 3, waarmee het een platina status bereikte.

 

De populariteit van de band bleef niet onopgemerkt en verspreidde zich in 2002 over heel Europa, waar veel shows werden gegeven. Ook was de band opener voor Paradise Lost tijdens hun uitgebreide Europese tour. Met de release van 'Mother Earth' brak de band ook door in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België. De plaat behaalde een platina status in Duitsland en een gouden status in België. Voor de DVD "Mother Earth Tour " ontving de band een Edison.

 

In 2004 ging de band de studio in voor de opnames van het album "The Silent Force", dat werd geproduceerd door Daniel Gibson. Met de eerste single "Stand My Ground", belandde het album op de 1e plaats in Nederland en Finland, op de 5e plaats in Duitsland, in de Top 10 van België, Portugal en Spanje, in de Top 20 van Oostenrijk en Zwitserland en in de Top 30 van Griekenland, Frankrijk, Turkije, Zweden en Noorwegen. Het album werd goud in Spanje, België, Luxemburg, Portugal en Duitsland en platina in Finland en Nederland.

 

In juni 2005 kwam de single 'Angels' uit. In deze periode bezocht de band ook weer vele Europese festivals, zoals o.a.: Pinkpop, Rock Werchter, Rock Am Ring, Sweden Rock, Ruisrock, Dubai Desert Rock en Gurtenfest. Ook werd er opgetreden met o.a. Iron Maiden en Rammstein. In augustus ontving de band een 'World Music Award' voor Nederlands best verkopende band in het buitenland. Daarna kwam 'The Silent Force' ook uit in Japan, Australië en Groot-Brittannië.

 

In 2006 ontving Within Temptation voor de derde keer de Buma Cultuur Export Prijs voor 'Best verkopende band in het buitenland' en een Golden God Award van Metal Hammer UK voor 'Beste video'. Daarnaast speelde de band op de grootste festivals in Europa en speelt de band voor het eerst in Japan.

 

De band startte een samenwerking met de Nederlandse gameontwikkelaar Spellborn. Deze game is een zgn. Massively Multiplayer Online Role-Playing Game met miljoenen spelers wereldwijd. Hiervoor heeft de band een drietal nummers geschreven. Daarnaast hebben ze gezamenlijk de video trailer "The Howling" uitgebracht via de internetsite www.the-howling.com. Dit was een unicum in de Nederlandse muziekindustrie, omdat deze trailer een compleet nieuwe song bevatte van een album, dat op dat moment nog niet was uitgebracht.

 

Eind 2006 kondigde de band aan dat Roadrunner Records naast Japan, Groot-Brittannië en Australië nu ook in Verenigde Staten de band heeft getekend, een unicum voor een Nederlandse band.

 

In januari 2007 kwam de eerste single 'What Have You Done' van het nieuwe album "The Heart Of Everything" uit, met daarop gastvocalen van 'Life of Agony' frontman Keith Caputo. De release van de single kwam gelijktijdig met het nieuws dat de band voor de vierde opeenvolgende keer een Exportprijs had gewonnen voor 'Best verkopende Nederlandse band in het Buitenland'.

Robert Westerholt over dat album: "Ondanks dat het duidelijk hoorbaar is dat dit een Within Temptation album is, heeft er ook veel ontwikkeling en verandering plaatsgevonden. Sharon laat meer dan ooit haar veelzijdigheid als zangeres zien: krachtig, melodieus, uitdagend, emotioneel, gevoelig, het staat er allemaal op. Dit album is dynamisch, energiek, meer gitaar georiënteerd en heeft over het algemeen een meer natuurlijke sound."

 

In maart en april 2007 heeft de band een grote, compleet uitverkochte, Europese tour van 38 shows afgerond. Ook de daaropvolgende Amerikaanse tour met rock formatie Lacuna Coil uit Italië was een succes. Zo'n groot succes dat verschillende Amerikaanse radiostations de eerste single 'What Have You Done' al op de playlist hebben gezet, nog voordat deze hier officieel is uitgekomen.

 

In juni 2007 kwam de tweede single 'Frozen' uit. Met deze single en bijbehorende videoclip wilde de band aandacht vragen voor huiselijk geweld en kindermisbruik. Daarom besloot Within Temptation om Child Helpline International te steunen door alle inkomsten die zij voor de inkomsten uit de verkopen van 'Frozen' ontvingen, te doneren aan deze organisatie. Child Helpline International is een wereldwijd netwerk van kinderhulplijnen die in meer dan 150 landen werkzaam is.

 

In de zomer van 2007 speelde de band op de grote Europese festivals, waaronder Pinkpop, Download, Bilbao BBK Live, Novarock en Rockperry. Ook verkocht de band zalen uit in Japan. In september van dat jaar heeft de band voor de tweede keer een tour in de VS gedaan, ditmaal als hoofdprogramma. In alle grote steden zoals New York, Chicago, San Francisco en Boston waren de shows uitverkocht, met zeer lovende en enthousiaste reacties alom.

 

In oktober volgde er een tour door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Het jaar wordt afgesloten met een grote eigen productie in het Beursgebouw te Eindhoven en 4 grote shows in Engeland. In november 2007 is de derde single 'All I Need' van 'The Heart of Everything' in Europa uitgekomen.

 

In 2008 zijn veel landen bezocht in Centraal Oost Europa en Rusland waar de band nooit eerder is geweest. Ook deed de band voor het eerst een tour in Zuid-Amerika.

 

Op 7 februari 2008 gaf de band een speciaal (uitverkocht) concert met het Metropole Orkest in Ahoy Rotterdam. Samen met het PAdam koor, gastzangers (Keith Caputo, George Oosthoek en Anneke van Giersbergen), een 400 m2 videoscherm, mooie licht- en pyro effecten werd het Black Symphony een groot succes. Kerrang gaf het concert de hoogste score and schreef: "This really is the greatest show on earth!"

 

Het Black Symphony concert is door 14 HD-Cameras opgenomen en eind 2008 op DVD, Blu-Ray en CD in 40 landen tegelijkertijd uitgebracht. Black Symphony behaalde in 11 landen een Top 10 notering, waarvan in 8 landen een Top 3 positie.

 

Het langverwachte vijfde studio album van Within Temptation, getiteld “The Unforgiving” is eind maart 2011 verschenen en behaalde inmiddels al de nummer 1 rock chart positie in de US, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België, Finland, Oostenrijk, Zweden, Nederland, Portugal en Zwitserland. De band koos dit keer voor een conceptalbum gebaseerd op een serie comics, geschreven door scriptschrijver Steven O’Connell (BloodRayne & Dark 48) en geïllustreerd door Romano Molenaar (Witchblade, Darkness en X-men). Dit alles wordt gecompleteerd door een drieluik van korte films waarin de hoofdpersonen uit de comic worden vertolkt door acteurs. Elke film wordt afgesloten met een bijbehorende muziekvideo.

 

Within Temptation, met de charismatische frontvrouw Sharon den Adel, is voor dit nieuwe album een andere muzikale weg ingeslagen. Gitarist Robert Westerholt legt uit: “We wilden geen traditioneel concept album waarbij de hele verhaallijn verteld wordt door de songteksten, dat werkt veel te beperkend voor ons. De 12 tracks zijn vooral soundtracks voor de films en de comic geworden die een aanvulling vormen op het verhaal.” “Tijdens het schrijfproces leek het ook alsof we vanzelf teruggingen naar onze muzikale wortels: eind jaren 80, begin jaren 90. Dit is zeker een belangrijke stap geweest in de vernieuwing van het algehele geluid wat op “The Unforgiving” te horen is”

“The Unforgiving” kan worden omschreven als het meest gevarieerde album van Within Temptation tot dusver. Luisterrijke state-of-art rock, aanstekelijke pop-melodieën, pompende rifs, ijzersterke arrangementen en krachtige atmosferen geven de enorme veelzijdigheid van de band weer.

 

Bekijk videofilm - Within Temptation And We Run ft. Xzibit

 

 

 

Bekijk videoclip Within Temptation - The Unforgiving